Uw bezoek

Toegang

auto of bus

Om de site van Bois-du-Luc met de auto te bereiken, de snelweg E19/E42 Brussel – Bergen – Parijs gebruiken, dan afrit n° 21 “Le Roeulx” en de richting Houdeng-La Louvière volgen. Na de “Pont-canal du Sart” eerste stoplicht rechts afslaan en dan rechtdoor (ongever 3km) tot aan rue Sainte-Barbe.  Daar zal u de gele woningen vinden en het Ecomuseum bereiken.

De parking is gratis.

GPS-gegevens : La Louvière, Saint-Emmanuelstraat.

Geografische coördinaten : 50.470.289 de Latitude et 4.150.236 de Longitude

train of bus

Train : Vanaf het station van La Louvière –Centre of Sud. www.belgianrail.be

Bus : De bus n° 37 nemen naar de bushalte “Bois-du-Luc”. www.infotec.be

Plan uw bezoek

Het bezoek van Bois-du-Luc

In 1685 ontmoeten enkele mijnwerkers en leden van de burgerij elkaar op deze mijnsite. Hieruit ontstaat de Société des Charbonnages du Bois-du-Luc waarvan het avontuur zou duren tot 1973. Een wandeling op deze site laat toe om de industriële en sociale aspecten die mee aan de basis liggen van onze hedendaagse maatschappij te begrijpen.

Wandel onder de guillotinepoorten, opgetrokken om opstanden van arbeiders tegen te gaan, en u komt binnen in het centrum van de macht: het bureau van de directeur.

Ontdek verder het leven van een mijnwerker tijdens een bezoek aan een authentieke woning en snuif de sfeer op van een dorp dat, geïsoleerd van de buitenwereld, onder permanent toezicht staat van de directeur.

Aan de overkant van de straat bevindt zich de mijnschacht Saint-Emmanuel die meer dan ooit een getuige is van het belang van steenkool in België en elders in de wereld.

Bekijk vanaf de beboste steenbergen enkele zeer uitnodigende landschappen vormgegeven door de industrie.

Reservatie

Ecomuseum

Het Ecomuseum werd in 1983 opgericht met als opdracht het industrieel, technisch en etnologisch patrimonium van een streek te herwaarderen en als getuige van het verleden voorwerpen en documenten bijeen te brengen en te bewaren. Er zijn drie elementen aan de basis van de oprichting: een grondgebied, een populatie, een geschiedenis. Het doel van deze V.Z.W is de bevolking te laten deelnemen aan een collectief project voor culturele ontwikkeling gericht op de kennis, de inrichting en de ontwikkeling van de regio van het Centrum.

Openingsuren en tarief

Maandag gesloten

Van mei t/m oktober
Werkdagen: bezoeken alleen na reservatie (fr/nl/en/it) om 9u > 17u (+/- 1.30u)
Vrij bezoek met audiogids (fr,nl,en,it), last vertrek om 15u.
WE en feestdagen: audiogids van 14u tot 16u. Geleide bezoeken na reservatie het hele jaar door.

Van november t/m april
Op werkdagen onthaal open van 9 u tot 17 u en bezoeken alleen na reservatie.
Gesloten tijdens het weekend en op feestdagen.
Gelieve ten laatste 5 werkdagen op voorhand te reserveren.

Bezoek uitsluitend na reservatie. Een bezoek duurt 1.30-2 uur

Het grootste deel van de mijnsite is toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking.

Betaalautomaat beschikbaar

Tarief:

 • individueel
  Volwassene : 11 €. Senior : 10 €. Kinderen 6+: 6 €
 • Groep
  Volwassene : 10 €. Senior : 10 €. Kinderen 6+: 6 €
  Gezinstarief : 22 €
 • Audiogids – (fr/nl/en/it): 9 €
 • Begeleider van schoolgroep: gratis

special dagen

Gratis toegang de eerste zondag van de maand van mei tot en met oktober. De rondleiding start om 15 uur. Bezoek uitsluitend na reservatie.

reservatie

Gecombineerd bezoeken

contact: 064/28.20.00

Brasserie Saint-Feuillien                               Le Bois du Cazier                                          Canal du Centre

combi01          combi02          combi03

IN DE BUURT VAN HET ECOMUSEUM

Mijnsite

een overzicht

Een veelzijdige site

Bois-du-Luc is een voormalige mijnsite waar steenkool gedolven werd vanaf 1846. De technische, sociale en landschappelijke ontwikkeling en verspreiding van de industriële revolutie zijn hier zichtbaar en voelbaar. Uniek is dat de site wel bewaard en nog altijd compleet is. Hier kunt u proeven van het leven van de mijnwerkers in al zijn aspecten: de schacht, arbeiderswoningen, scholen, kerk, directiekantoor, werkplaatsen, rusthuis, ziekenhuis, enz.

Met een gids gaan we op bezoek in deze paternalistische maatschappij waar de directie het wel en wee van zijn personeel goed in de gaten hield.

Unesco

BOIS-DU-LUC, NIEUWE WERELDWONDER

Le Grand-Hornu, Bois-du-Luc, Le Bois du Cazier en Blegny-Mine: de vier grote mijnsites van Wallonië behoren sinds 2012 tot het UNESCO-Werelderfgoed. Samen omvatten ze alle aspecten van de industriële mijnbouw: het ontstaan van de kolenmijnen, de woonen werkomstandigheden van de arbeiders, hun migratiepatronen en culturele achtergrond, hun sociale strijd en relatie met de directeur, technologische vooruitgang, enz. Ze vormen een unieke microkosmos met een uitzonderlijke en universele waarde.

Criteria UNESCO

Het Waals steenkoolerfgoed voldoet volledig aan het criterium II van UNESCO :

“ Getuigen van een uitwisseling van aanzienlijke invloeden gedurende een gegeven periode of een bepaald cultureel gebied inzake de ontwikkeling van architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsplanning of het ontwerpen van landschappen”.

Het steenkoolerfgoed beantwoordt eveneens aan het criterium IV :

“ Een uitstekend voorbeeld bieden van een soort constructie of een architecturaal of technologisch geheel of een landschap dat één of meerdere belangrijke periodes van de menselijke geschiedenis illustreert”.

Het is eigenlijk een microkosmos van de Industriële Revolutie onder haar dubbel technologisch en sociaal aspect. De verschillende stappen van de technologische evolutie zijn allemaal aanwezig, net zoals bij de evolutie van de sociale relaties, het patronaat en de arbeidersstrijd. De postindustriële periode is eveneens vertegenwoordigd door de herbestemming van de vier sites. De Waalse steenkoolmijnen zijn door hun chronologie en inhoud een unicum en vullen een lacune in het industriële werelderfgoed.

Collecties

Archieven en Collecties

Archieven

In het ecomuseum is er meer dan 1500 meter archief verzameld. Wat bevatten die 1500 meter ? Ze gaan over zowel het werk van de arbeiders als de ingenieurs. Hier wordt zowel het archief van de oude steenkoolmaatschappij van Bois-du-Luc als ook het archief van andere bedrijven uit de streek zoals Baume et Marpent, Boch, enz. bewaard.

Bovendien bezitten we een uitgebreide verzameling werkboekjes. (Een deel van onze collectie werkboekjes werd in 2012 tentoongesteld. Zie : manifesta9.org).

De inventaris van ons archief : www.pallas.be

Een deel van ons archief is genummerd dankzij de steun van FWB in het kader van het plan PEP’s. Voor inlichtingen : www.numeris.be

Collecties

De collectie van het ecomuseum bevat twee delen. Het eerst deel vertegenwoordigt de oude steenkoolmijnactiviteit. Het tweede deel toont de verschillende sporen van de industriële bedrijvigheid in de regio.

De inventaris van onze collectie : www.aicim.be

Contact

Informatie / Reservatie

Animatie / Onderwijs

Administratie

Directie

Communication / Tourisme

 • +32 (0)64 28 20 00

Scientifique

 • +32 (0)64 28 20 00

Technique

 • Giacomino Marulli

 • Geoffrey Marulli

 • Giuseppe Casciaro

 • Franco Gaziano

 • Alain Sicx