Uw bezoek

Toegang

auto of bus

De parking is gratis.
E42/E19 uitrit 21 Le Roeulx.
GPS-gegevens : als uw GPS de straat «Saint-Patrice» niet vindt, probeer dan «Saint-Emmanuel…»
Geografische coördinaten : 50.470.289 breedtegraad en 4.150.236 lengtegraad.

train of bus

Train : Vanaf het station van La Louvière –Centre of Sud. www.belgianrail.be

Bus : De bus n° 37 nemen naar de bushalte “Bois-du-Luc”. www.infotec.be

PLAN UW BEZOEK

boek uw bezoek online

Click en reserveer uw bezoek online. De betaling zal dan automatisch gebeuren. Tickets voor individuelen.

Het vollledig mijnwerkersdorp wordt bezocht, van het kantoor van de Directeur tot de mijnput Saint-Emmanuel.
Alle aspecten van het sociaal leven en van de door de kolenmaatschappij ontwikkelde paternalistische werking worden uiteengezet op het ritme van een aangename vrije of audiogeleide wandeling.

Reservatie

Bois-du-Luc

Eind 2016, is het Ecomuseum het Museum van Mijnbouw en Duurzame Ontwikkeling geworden en herschikt zijn activiteiten rond het patrimonium, de mijngeschiedenis en de ecologie.

Bois-du-Luc, een uniek mijnwerkersdorp in Europa
Erkend als UNESCO werelderfgoed sinds 2012, is Bois-du-Luc een opmerkelijk arbeidersdorp dat een een geheel van industriële, sociale, culturele, feestelijke en religieuze gebouwen bevat, die tussen 1838 en 1923 gebouwd werden. De verbazingswekkende authenticiteit van deze belangrijke historische plek zal u boeien tijdens het hele bezoek. U zal de bijzonderheden van Bois-du-Luc ontdekken, zijn paternalistisch beleid dat het bestaan van de arbeider en zijn familie wil omkaderen, om hun welzijn te verzekeren, zodat ze rendabel zijn en in het oog kunnen gehouden worden. Deze geïsoleerde microkosmos heeft een opeenvolging van werknemers van alle oorsprongen gekend, van Vlaanderen tot Afghanistan.
Verrijk je uitstap met een groene toets door de begroeide terrils op te wandelen of door op een van onze fietsen een tocht te maken di natuur en cultuur in elkaar verweeft.

Praktisch

Individuelen
• Gans het jaar van maandag t / m vrijdag : 10u-17u (laatste vertrek om 15u)
• Van 01 / 05 tot 31 / 10 : ook open in het weekend en op feestdagen : 10u-18u (laatste vertrek om 16u).
• Bijzondere openingsdagen :  november- weekenden

Groepen
• Schoolgroepen en groepen van volw. en senioren (min.15 pers): het hele jaar door na reservatie

• Gesloten van 21 december t / m 1 januari.

Bezoeken/Diensten
• Bezoeken met audiogids: fr, nl, en, it ± 1u30
• Rondleidingen (na reservatie) : fr, nl, eng, it ± 1u30. Gratis geleid bezoek in het frans elke eerste zondag van de maand om 15u van mei tot oktober (na reservatie)
• Pedagogische animaties na reservatie
• Het grootste deel van de mijnsite is toegankelijk voor rolstoelgebruikers
• Betaalautomaat beschikbaar
• Hond aangelijnd toegestaan
• Shop, cafetaria
• Restauratie mogelijk voor groepen (uitsluitend na reservatie)

Tarieven

Volwassenen
Vrij bezoek > 9 € / Bezoek met audiogids > 10 € / Tijdelijke tentoonstelling > 5 € (korting van 2 € indien bezoek van site)
60 +
Vrij bezoek > 8 € / Bezoek met audiogids > 9 € / Tijdelijke tentoonstelling > 3 €
– 18 jaar + studenten
Vrij bezoek > 6 € / Bezoek met audiogids > 7 € / Tijdelijke tentoonstelling > 3 €
– 6 jaar
Gratis
Forfait familie
50 % op de « jonge » toegangsprijs vanaf het 2e kind
Artikel 27
Bezoek met audiogids > 1.25 €
Groepen (voor elke leeftijdscategorie / – 6 jaar > gratis)
Vrij bezoek > 6 € / Rondleiding > 6 € per persoon + 60 € per gids (maximum 25 mensen)
Schoolgroepen
• 6 € (gratis voor het franstalige lager en secundair onderwijs). Geleid bezoek en/of animatie: 60 € voor de gids voor 2.u (max 25 pers., 2 € per toegevoegd pers.)

special dagen

reservatie

Gecombineerd bezoeken

Onze groepsprogramma’s
We stellen voor groepen een grote keuze van dagarrangementen voor die bestaan uit het bezoek van Bois-du-Luc gecombineerd met een andere site van erfgoedbelang.
GROUPE_2020_NL om van een heel aangename dag in de Centrumregio te genieten. Een daguitstap georganiseerd vanaf één enkel contactpunt.
Contact: 064/28.20.00

IN DE BUURT VAN HET MIJNMUSEM

P.A.R.C. Het grootste museum van België ?!

P.A.R.C. dat zijn acht museale inrichtingen in de Centrumregio. Een unieke benaderingswijze voor Wallonië en Brussel: de vrijwillige samenwerking tussen acht museale inrichtingen met verschillende statuten en organisatorische krachten. Het hoofddoel van dit platform is de ontwikkeling van nieuwe dynamieken die gunstig zijn voor de musea, de regio en de be-zoekers.
De musea die deel uitmaken van P.A.R.C. zijn: het Daily-Bul & Co centrum, het Centrum voor Graveer- en Beelddrukkunst, Domaine du Château de Seneffe-Musée de l’Orfèvrerie, Keramis – Keramiekcentrum, het MiLL, het Museum van Mijnbouw en Duurzame Ontwikke-ling van de mijnsite van het Bois-du-Luc, het Internationale Carnaval- en Maskermuseum en het Koninklijk Museum van Mariemont.

In samenwerking met het Park Huis voor Toerisme van Kanalen en Kastelen.

Mijnsite

een overzicht

Bois-du-Luc, een uniek mijnwerkersdorp in europa

Bois-du-Luc beschikt over alle technische en sociale verwezenlijkingen van een van de oudste steenkoolmijnen van Wallonië, de Société des Charbonnages du Bois-du-Luc. Een onderneming die zich in het industrieel landschap laat opmerken door een uitzonderlijk langdurig bestaan (1685-1973), maar ook omdat ze ons hier in Bois-du-Luc een onschatbare erfenis nagelaten heeft, op de plek waar, bij het aanbreken van de industriële revolutie, een compleet industriëel dorpsmodel, een all-inclusive mijndorp uitgebouwd werd.
Het is in 1846 dat de Société des Charbonnages du Bois-du-Luc met de ontginning start van de mijnput Saint-Emmanuel. Daar zal je het reilen en zeilen van een steenkoolmijn ontdekken, de technologische ontwikkelingen, het gevaar dat de mijnwerkers lopen, de werkomstandigheden van de mannen, vrouwen en kinderen die er werken. Bois-du-Luc vertelt op deze uitzonderlijke site ook het verhaal van vele buitenlandse mijnwerkers. Belgische, Italiaanse, Maghrebijnse, Turkse, Griekse, Spaanse, Poolse en nog andere arbeiders, die een gemeenschap vormen, die de “gueules noires”, genoemd worden, de “zwarte smoelen”. In het verlengde van de mijnput staan de kantoren en de productie-ateliers die de mijnexploitatie afronden in een model van zelfvoorzienend beheer. We stoppen bij de schuifdeuren van de vervaarlijke kerkers die eind 19e eeuw na een belangrijke staking gebouwd werden om de “rust in de cité Bois-du-Luc te kunnen vrijwaren”.
Zo onstaat uit de cité een dorp, waar de arbeiders wonen (cité), zich voeden (kruidenierswinkel, beenhouwerij), zich laten behandelen (verzorgingstehuis, hospitaal), zich ontspannen (feestzaal, kiosk, allerlei volksspelen), zich ontwikkelen (scholen, bibliotheek) en bidden (kerk Sainte Barbe) in een microcosmos die u vandaag nog steeds kan bezoeken. Een uitzonderlijk patrimoniumgeheel, dat toelaat concreet aan te voelen waar het begrip paternalisme eigenlijk voor staat.

Unesco

BOIS-DU-LUC, NIEUWE WERELDWONDER

Le Grand-Hornu, Bois-du-Luc, Le Bois du Cazier en Blegny-Mine: de vier grote mijnsites van Wallonië behoren sinds 2012 tot het UNESCO-Werelderfgoed. Samen omvatten ze alle aspecten van de industriële mijnbouw: het ontstaan van de kolenmijnen, de woonen werkomstandigheden van de arbeiders, hun migratiepatronen en culturele achtergrond, hun sociale strijd en relatie met de directeur, technologische vooruitgang, enz. Ze vormen een unieke microkosmos met een uitzonderlijke en universele waarde.

Om ten volle te genieten van de eigenheid van elk van die sites stellen we een kortingsbon voor die in de drie andere UNESCO-pareltjes geldig zijn. Voor hun actualiteit, surf naar www.sitesminiersmajeurs.be

Criteria UNESCO

Het Waals steenkoolerfgoed voldoet volledig aan het criterium II van UNESCO :

“ Getuigen van een uitwisseling van aanzienlijke invloeden gedurende een gegeven periode of een bepaald cultureel gebied inzake de ontwikkeling van architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsplanning of het ontwerpen van landschappen”.

Het steenkoolerfgoed beantwoordt eveneens aan het criterium IV :

“ Een uitstekend voorbeeld bieden van een soort constructie of een architecturaal of technologisch geheel of een landschap dat één of meerdere belangrijke periodes van de menselijke geschiedenis illustreert”.

Het is eigenlijk een microkosmos van de Industriële Revolutie onder haar dubbel technologisch en sociaal aspect. De verschillende stappen van de technologische evolutie zijn allemaal aanwezig, net zoals bij de evolutie van de sociale relaties, het patronaat en de arbeidersstrijd. De postindustriële periode is eveneens vertegenwoordigd door de herbestemming van de vier sites. De Waalse steenkoolmijnen zijn door hun chronologie en inhoud een unicum en vullen een lacune in het industriële werelderfgoed.

Collecties

Archieven en Collecties

Archieven

In het ecomuseum is er meer dan 1500 meter archief verzameld. Wat bevatten die 1500 meter ? Ze gaan over zowel het werk van de arbeiders als de ingenieurs. Hier wordt zowel het archief van de oude steenkoolmaatschappij van Bois-du-Luc als ook het archief van andere bedrijven uit de streek zoals Baume et Marpent, Boch, enz. bewaard.

Bovendien bezitten we een uitgebreide verzameling werkboekjes. (Een deel van onze collectie werkboekjes werd in 2012 tentoongesteld. Zie : manifesta9.org).

De inventaris van ons archief : www.pallas.be

Een deel van ons archief is genummerd dankzij de steun van FWB in het kader van het plan PEP’s. Voor inlichtingen : www.numeris.be

Collecties

De collectie van het ecomuseum bevat twee delen. Het eerst deel vertegenwoordigt de oude steenkoolmijnactiviteit. Het tweede deel toont de verschillende sporen van de industriële bedrijvigheid in de regio.

De inventaris van onze collectie : www.aicim.be

Contact

Informatie / Reservatie

Animatie / Onderwijs

Administratie

Directie

Communication / Tourisme

  • +32 (0)64 28 20 00

Scientifique

  • +32 (0)64 28 20 00

Technique

 


  • Giuseppe Casciaro

  • Franco Gaziano

  • Alain Sicx