Bois-du-Luc, vue d'ensemble

AANDACHT :

  • U bladert momenteel op onze oude website. Bezoek onze nieuwe website (voorlopig alleen in het Fransvoor de laatste informatie over het Museum voor Mijnbouw en Duurzame Ontwikkeling van Bois-du-Luc.

Uw bezoek

Toegang

auto of bus

De parking is gratis.
E42/E19 uitrit 21 Le Roeulx.
GPS-gegevens : als uw GPS de straat «Saint-Patrice» niet vindt, probeer dan «Saint-Emmanuel…»
Geografische coördinaten : 50.470.289 breedtegraad en 4.150.236 lengtegraad.

train of bus

Train : Vanaf het station van La Louvière –Centre of Sud. www.belgianrail.be

Bus : De bus n° 37 nemen naar de bushalte “Bois-du-Luc”. www.infotec.be

PLAN UW BEZOEK

Het vollledig mijnwerkersdorp wordt bezocht, van het kantoor van de Directeur tot de mijnput Saint-Emmanuel.
Alle aspecten van het sociaal leven en van de door de kolenmaatschappij ontwikkelde paternalistische werking worden uiteengezet op het ritme van een aangename vrije of audiogeleide wandeling.

Reservatie

Bois-du-Luc

Eind 2016, is het Ecomuseum het Museum van Mijnbouw en Duurzame Ontwikkeling geworden en herschikt zijn activiteiten rond het patrimonium, de mijngeschiedenis en de ecologie.

Bois-du-Luc, een uniek mijnwerkersdorp in Europa
Erkend als UNESCO werelderfgoed sinds 2012, is Bois-du-Luc een opmerkelijk arbeidersdorp dat een een geheel van industriële, sociale, culturele, feestelijke en religieuze gebouwen bevat, die tussen 1838 en 1923 gebouwd werden. De verbazingswekkende authenticiteit van deze belangrijke historische plek zal u boeien tijdens het hele bezoek. U zal de bijzonderheden van Bois-du-Luc ontdekken, zijn paternalistisch beleid dat het bestaan van de arbeider en zijn familie wil omkaderen, om hun welzijn te verzekeren, zodat ze rendabel zijn en in het oog kunnen gehouden worden. Deze geïsoleerde microkosmos heeft een opeenvolging van werknemers van alle oorsprongen gekend, van Vlaanderen tot Afghanistan.
Verrijk je uitstap met een groene toets door de begroeide terrils op te wandelen of door op een van onze fietsen een tocht te maken di natuur en cultuur in elkaar verweeft.

Praktisch


Agenda & toegangsuren

– Jaarlijkse sluiting van 27 december 2021 tot en met 07 januari 2022.
– Het hele jaar door van dinsdag tot vrijdag: 10:00 tot 17:00. Laatste vertrek om 15:00 uur.
– Van 01/04 tot 30/09: open in het weekend en op feestdagen van 10.00 tot 18.00 uur. Laatste vertrek om 16:00
– Van 01/04 tot 30/09: rondleidingen uitsluitend in het Frans voor het individuele publiek op zaterdag en zondag om 10.30 uur en 15.00 uur. Gratis elke eerste zondag van de maand (reserveren verplicht).

Covid19

Wij passen ons aan de nieuwe gezondheidsvoorschriften aan om uw veiligheid te garanderen. Wij herinneren u eraan dat het dragen van mondmasker verplicht is op het mijn site, zowel binnen als buiten.

Bezoek van de mijn site

Individuele
Vertrek per « bubbels » in vrij bezoek of met audiogids elke 10 minuten.

Vrije bezoek > Volwassenen: 9 € / 60+: 8 € / jongeren (-18 & studenten): 6 € / -6 jaar: gratis
Audiogeleid bezoek >Volwassenen: 10 € / 60+: 9 € / jongeren (-18 & studenten): 7 € / -6 jaar: gratis
Rondleiding in Frans op zaterdag en zondag om 10u30 en 15u00 van 01/04 tot 30/09 >Volwassenen: 12 € / 60+: 11 € / jongeren (-18 & studenten): 9 € / -6 jaar: gratis. RESERVATIE VERPLICHT.
Forfait familie > 1 volwassene + 50 % op de « jonge » toegangsprijs vanaf het 2e kind.
Artikel 27 > 1,25
museumPASSmusée> gratis. U kunt zich voor 59 € abonneren op het PASSmuseum aan de receptie of via hun website museumpassmusee.be. Gratis ook met voucher Pass visit Wallonia.
Tijdelijke tentoonstelling >Volwassenen: 5 € (korting van 2 € bij bezoek aan de site) / 60+: 3 € jongeren (-18 & studenten):3 € / -6 jaar: gratis

Groepen
Schoolgroepen > Rondleiding of educatieve animatie (in het Frans uitgezonderd de klassieke rondleiding) van 2u00: 3,5 € per kind + 60 € per gids
Groepen volwassenen > 2u00 rondleiding : 7 € per persoon + 80 € per gids.

Goed om te weten

Nieuw: Oriëntatiespel « Mysterie op het plein » verkrijgbaar bij de receptie voor 1 euro

Fietsverhuur
Individuele
2 €/uur – 6 €/halve dag
8 €/dag – 14 €/weekend
Groepen (meer dan 10 fietsen)
4 €/halve dag – 6 €/halve dag – 10 €/weekend

Brochures voor scholen en groepen kunnen op de franstalige website worden gedownload.

Diensten
– Locatie hoofdzakelijk toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit
– Bancontact beschikbaar
– Honden aan de lijn toegestaan
– Winkel, cafetaria
– Catering mogelijk voor groepen (enkel na reservatie)

Partners ter plaatse: archiefcentrum Saicom, informaticabedrijf Netvaast, vzw Kréativa, vzw Transculture.

special dagen

reservatie

Gecombineerd bezoeken

Onze groepsprogramma’s
We stellen voor groepen een grote keuze van dagarrangementen voor die bestaan uit het bezoek van Bois-du-Luc gecombineerd met een andere site van erfgoedbelang.
GROUPE_2020_NL om van een heel aangename dag in de Centrumregio te genieten. Een daguitstap georganiseerd vanaf één enkel contactpunt.
Contact: 064/28.20.00

IN DE BUURT VAN HET MIJNMUSEM

P.A.R.C. Het grootste museum van België ?!

P.A.R.C. dat zijn acht museale inrichtingen in de Centrumregio. Een unieke benaderingswijze voor Wallonië en Brussel: de vrijwillige samenwerking tussen acht museale inrichtingen met verschillende statuten en organisatorische krachten. Het hoofddoel van dit platform is de ontwikkeling van nieuwe dynamieken die gunstig zijn voor de musea, de regio en de be-zoekers.
De musea die deel uitmaken van P.A.R.C. zijn: het Daily-Bul & Co centrum, het Centrum voor Graveer- en Beelddrukkunst, Domaine du Château de Seneffe-Musée de l’Orfèvrerie, Keramis – Keramiekcentrum, het MiLL, het Museum van Mijnbouw en Duurzame Ontwikke-ling van de mijnsite van het Bois-du-Luc, het Internationale Carnaval- en Maskermuseum en het Koninklijk Museum van Mariemont.

In samenwerking met het Park Huis voor Toerisme van Kanalen en Kastelen.

Mijnsite

een overzicht

Bois-du-Luc, een uniek mijnwerkersdorp in europa

Bois-du-Luc beschikt over alle technische en sociale verwezenlijkingen van een van de oudste steenkoolmijnen van Wallonië, de Société des Charbonnages du Bois-du-Luc. Een onderneming die zich in het industrieel landschap laat opmerken door een uitzonderlijk langdurig bestaan (1685-1973), maar ook omdat ze ons hier in Bois-du-Luc een onschatbare erfenis nagelaten heeft, op de plek waar, bij het aanbreken van de industriële revolutie, een compleet industriëel dorpsmodel, een all-inclusive mijndorp uitgebouwd werd.
Het is in 1846 dat de Société des Charbonnages du Bois-du-Luc met de ontginning start van de mijnput Saint-Emmanuel. Daar zal je het reilen en zeilen van een steenkoolmijn ontdekken, de technologische ontwikkelingen, het gevaar dat de mijnwerkers lopen, de werkomstandigheden van de mannen, vrouwen en kinderen die er werken. Bois-du-Luc vertelt op deze uitzonderlijke site ook het verhaal van vele buitenlandse mijnwerkers. Belgische, Italiaanse, Maghrebijnse, Turkse, Griekse, Spaanse, Poolse en nog andere arbeiders, die een gemeenschap vormen, die de “gueules noires”, genoemd worden, de “zwarte smoelen”. In het verlengde van de mijnput staan de kantoren en de productie-ateliers die de mijnexploitatie afronden in een model van zelfvoorzienend beheer. We stoppen bij de schuifdeuren van de vervaarlijke kerkers die eind 19e eeuw na een belangrijke staking gebouwd werden om de “rust in de cité Bois-du-Luc te kunnen vrijwaren”.
Zo onstaat uit de cité een dorp, waar de arbeiders wonen (cité), zich voeden (kruidenierswinkel, beenhouwerij), zich laten behandelen (verzorgingstehuis, hospitaal), zich ontspannen (feestzaal, kiosk, allerlei volksspelen), zich ontwikkelen (scholen, bibliotheek) en bidden (kerk Sainte Barbe) in een microcosmos die u vandaag nog steeds kan bezoeken. Een uitzonderlijk patrimoniumgeheel, dat toelaat concreet aan te voelen waar het begrip paternalisme eigenlijk voor staat.

Unesco

BOIS-DU-LUC, NIEUWE WERELDWONDER

Le Grand-Hornu, Bois-du-Luc, Le Bois du Cazier en Blegny-Mine: de vier grote mijnsites van Wallonië behoren sinds 2012 tot het UNESCO-Werelderfgoed. Samen omvatten ze alle aspecten van de industriële mijnbouw: het ontstaan van de kolenmijnen, de woonen werkomstandigheden van de arbeiders, hun migratiepatronen en culturele achtergrond, hun sociale strijd en relatie met de directeur, technologische vooruitgang, enz. Ze vormen een unieke microkosmos met een uitzonderlijke en universele waarde.

Om ten volle te genieten van de eigenheid van elk van die sites stellen we een kortingsbon voor die in de drie andere UNESCO-pareltjes geldig zijn. Voor hun actualiteit, surf naar www.sitesminiersmajeurs.be

Criteria UNESCO

Het Waals steenkoolerfgoed voldoet volledig aan het criterium II van UNESCO :

“ Getuigen van een uitwisseling van aanzienlijke invloeden gedurende een gegeven periode of een bepaald cultureel gebied inzake de ontwikkeling van architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsplanning of het ontwerpen van landschappen”.

Het steenkoolerfgoed beantwoordt eveneens aan het criterium IV :

“ Een uitstekend voorbeeld bieden van een soort constructie of een architecturaal of technologisch geheel of een landschap dat één of meerdere belangrijke periodes van de menselijke geschiedenis illustreert”.

Het is eigenlijk een microkosmos van de Industriële Revolutie onder haar dubbel technologisch en sociaal aspect. De verschillende stappen van de technologische evolutie zijn allemaal aanwezig, net zoals bij de evolutie van de sociale relaties, het patronaat en de arbeidersstrijd. De postindustriële periode is eveneens vertegenwoordigd door de herbestemming van de vier sites. De Waalse steenkoolmijnen zijn door hun chronologie en inhoud een unicum en vullen een lacune in het industriële werelderfgoed.

Collecties

Archieven en Collecties

Archieven

In het ecomuseum is er meer dan 1500 meter archief verzameld. Wat bevatten die 1500 meter ? Ze gaan over zowel het werk van de arbeiders als de ingenieurs. Hier wordt zowel het archief van de oude steenkoolmaatschappij van Bois-du-Luc als ook het archief van andere bedrijven uit de streek zoals Baume et Marpent, Boch, enz. bewaard.

Bovendien bezitten we een uitgebreide verzameling werkboekjes. (Een deel van onze collectie werkboekjes werd in 2012 tentoongesteld. Zie : manifesta9.org).

De inventaris van ons archief : www.pallas.be

Een deel van ons archief is genummerd dankzij de steun van FWB in het kader van het plan PEP’s. Voor inlichtingen : www.numeris.be

Collecties

De collectie van het ecomuseum bevat twee delen. Het eerst deel vertegenwoordigt de oude steenkoolmijnactiviteit. Het tweede deel toont de verschillende sporen van de industriële bedrijvigheid in de regio.

De inventaris van onze collectie : www.aicim.be

Contact

Informatie / Reservatie

Wendy Glasset – Mélanie Teucq


+32 (0)64 28 20 00

Animatie

Alain Dewier – Roseline Agazzi – Jeff Di Terlizi
info@boisdulucmmdd.be

Hoofd onderwijs  : Claire Bortolin


+32 (0)64 28 20 00

Administratie

Cathy Maronet
c.maronet@boisdulucmmdd.be


Zoé Dispaux
z.dispaux@boisdulucmmdd.be


 

+32 (0)64 28 20 00

Directie

Chloé Pirson
c.pirson@boisdulucmmdd.be


+32 (0)64 28 20 00

Communicatie / Toerisme

Anne Jacquet
a.jacquet@boisdulucmmdd.be


 


032 (0)64 28 20 00

Wetenschappelijk team

Vanessa Bebronne
v.bebronne@boisdulucmmdd.be


Pina Fragapane
p.fragapane@boisdulucmmdd.be


Alain Dewier
a.dewier@boisdulucmmdd.be


+32 (0)64 28 20 00

Technische team

Philippe Pierart

p.pierart@boisdulucmmdd.be

Giuseppe Casciaro


Franco Gaziano


 


032 (0)64 28 20 00